روش های تشخیص سرطان مثانه

سرطان مثانه ممکن است به دلیل علائم یا نشانه هایی که در فرد وجود دارد یا حتی به دلیل آزمایش هایی که شخص مبتلا به سرطان به دلیل دیگری انجام می دهد، پیدا شود. در صورت مشکوک بودن به سرطان مثانه، آزمایشاتی برای تأیید تشخیص مورد نیاز است و در صورت یافتن سرطان، آزمایشات بیشتری برای کمک به کشف میزان (مرحله) سرطان انجام خواهد شد. در ادامه این مقاله به بررسی روش های تشخیص سرطان مثانه خواهیم پرداخت.

تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی برای تشخیص سرطان مثانه

در قدم اول، پزشک متخصص برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم سرطان بیمار، سابقه پزشکی شما را بررسی میکند. پزشک همچنین ممکن است در مورد عوامل خطر احتمالی و سابقه خانوادگی فرد سوال کند. معاینه فیزیکی می تواند اطلاعاتی درباره علائم احتمالی سرطان مثانه و سایر مشکلات سلامتی را ارائه دهد. پزشک حتی ممکن است معاینه رکتوم دیجیتال (DRE) انجام دهد که در طی آن انگشت روغن کاری شده در راست روده بیمار قرار می گیرد. اگر شما یک خانم هستید، پزشک ممکن است معاینه لگن را نیز انجام دهد.

در طی این معاینات، متخصص گاهی اوقات می تواند تومور مثانه را احساس کند، اندازه آن را مشخص کند و تشخیص دهد که آیا گسترش یافته است و یا تا چه حد پیشرفت کرده. اگر دکتر موارد غیر طبیعی را پیدا کند، ممکن است لازم باشد آزمایشات آزمایشگاهی انجام دهید. (اورولوژیست پزشکی است که متخصص بیماری های سیستم ادراری و سیستم تولید مثل مردان است).

آزمایش های ادرار برای تشخیص سرطان مثانه

آزمایش ادرار

این یک آزمایش آزمایشگاهی ساده برای بررسی خون و سایر مواد موجود در نمونه ادرار است.

سیتولوژی ادرار

برای این آزمایش، نمونه ادرار را با میکروسکوپ بررسی می کنند تا ببینند آیا سلول های سرطانی یا پیش سرطانی در آن وجود دارد یا خیر. سیتولوژی همچنین در هر نوع شستشوی مثانه که طی سیستوسکوپی گرفته می شود انجام می شود. سیتولوژی می تواند به یافتن برخی سرطان ها کمک کند، اما مطمئن نیست. نیافتن سرطان در این آزمایش همیشه به این معنی نیست که شما سرطان ندارید.

کشت ادرار

اگر علائم ادراری دارید، این آزمایش ممکن است انجام شود تا مشخص شود علت عفونت چیست. عفونت های دستگاه ادراری و سرطان های مثانه نیز می توانند همین علائم را ایجاد کنند. برای کشت ادرار، یک نمونه ادرار در ظرف آزمایشگاه قرار داده می شود تا اجازه رشد باکتری های موجود را بدهد. ممکن است طول بکشد تا باکتری رشد کند، بنابراین گرفتن نتایج این آزمایش ممکن است چند روز طول بکشد.

آزمایشات نشانگر تومور ادرار

در آزمایشات مختلف ادرار به دنبال مواد خاصی هستند که توسط سلول های سرطانی مثانه ساخته می شود. یک یا چند مورد از این آزمایشات ممکن است همراه با سیتولوژی ادرار برای کمک به بررسی سرطان مثانه استفاده شود. برخی از پزشکان این آزمایشات ادرار را در جستجوی سرطان های مثانه مفید می دانند، اما ممکن است در همه موارد کمکی نکند. بیشتر پزشکان احساس می کنند که سیستوسکوپی هنوز هم بهترین روش برای یافتن سرطان مثانه است. برخی از این آزمایشات بیشتر از تشخیص اولیه سرطان مثانه است که در کسی که قبلاً به آن مبتلا شده است، مفید است.

سیستوسکوپی برای تشخیص سرطان مثانه

اگر مشکوک به سرطان مثانه باشید، بیشتر پزشکان سیستوسکوپی را توصیه می کنند. متخصص ارولوژی از سیستوسکوپ که یک لوله نازک و انعطاف پذیر است استفاده می کند که در انتهای آن نور و لنز یا یک دوربین فیلمبرداری کوچک قرار دارد. 

سیستوسکوپی فلورسانس (که به آن سیستوسکوپی نور آبی نیز گفته می شود) ممکن است همراه با سیستوسکوپی معمول انجام شود. برای این معاینه، داروی فعال کننده نور در طی مثانه در مثانه قرار می گیرد و توسط سلول های سرطانی جذب می شود. هنگامی که پزشک از طریق سیستوسکوپ نور آبی می تاباند، سلول های حاوی دارو درخشان می شوند (فلورسنس). این می تواند به پزشک کمک کند تا مناطق غیر عادی را که ممکن است در نور سفید معمولاً از دست رفته باشد، مشاهده کند.

برداشتن مجاری ادرار از تومور مثانه (TURBT)

اگر در حین سیستوسکوپی یک ناحیه (یا نواحی) غیرطبیعی دیده شود، باید نمونه برداری شود تا مشخص شود آیا سرطان است یا خیر. بیوپسی زمانی است که تکه های ریز (به نام نمونه) از بافت ظاهری غیر طبیعی خارج شده و از نظر سلول های سرطانی آزمایش می شود. در صورت مشکوک بودن به سرطان مثانه، برای اطمینان از تشخیص، نمونه برداری لازم است.

روشی که برای بیوپسی یک ناحیه غیر طبیعی استفاده می شود برداشتن مجاری ادرار از تومور مثانه (TURBT) است که فقط به عنوان برداشتن مجاری ادرار (TUR) نیز شناخته می شود. در طی این روش، پزشک تومور و مقداری از عضله مثانه اطراف تومور را از بین می برد. سپس نمونه های برداشته شده برای بررسی سرطان به آزمایشگاه ارسال می شوند. اگر سرطان یافت شود، آزمایش همچنین می تواند نشان دهد که آیا به لایه عضلانی دیواره مثانه نفوذ کرده است (یا گسترش یافته است) یا خیر.

سرطان مثانه گاهی اوقات می تواند در بیش از یک ناحیه مثانه (یا در سایر قسمت های دستگاه ادراری) شروع شود. به همین دلیل، پزشک ممکن است از قسمت های مختلف مثانه نمونه برداری کند، به خصوص اگر سرطان شدیداً مشکوک باشد اما هیچ توموری دیده نشود.

نتایج بیوپسی

 نمونه های بیوپسی به آزمایشگاه ارسال می شود و در آنجا توسط یک آسیب شناس، پزشکی متخصص در تشخیص بیماری ها با آزمایش های آزمایشگاهی، بررسی و آزمایش می شود. اگر سرطان مثانه پیدا شود، 2 ویژگی مهم تهاجمی بودن و درجه آن است.

تهاجمی بودن: نمونه برداری می تواند نشان دهد که تا چه اندازه سرطان در دیواره مثانه رشد کرده است. این در تصمیم گیری برای درمان بسیار مهم است.

  • اگر سرطان در لایه داخلی سلول ها باقی بماند بدون اینکه در لایه های عمیق تر رشد کند، غیرتهاجمی نامیده می شود.
  • اگر سرطان در لایه های عمیق مثانه رشد کند، به آن مهاجم گفته می شود.
  • سرطان های مهاجم احتمالاً شیوع بیشتری دارند و درمان آنها دشوارتر است.

درجه: بر اساس نوع سلول های سرطانی در زیر میکروسکوپ، به سرطان های مثانه نیز درجه اختصاص می یابد.

  • سرطان های درجه پایین بیشتر شبیه بافت نرم مثانه هستند. آن ها همچنین سرطان های کاملاً متمایز نامیده می شوند. افراد مبتلا به این سرطان ها معمولاً پیش آگهی (چشم انداز) خوبی دارند.
  • سرطان های درجه بالا کمتر به بافت طبیعی شباهت دارند. این سرطان ها را ممکن است ضعیف تمایز یا تمایز نیز نخوانند. سرطان های درجه بالا به احتمال زیاد به دیواره مثانه رشد کرده و در خارج از مثانه گسترش می یابند. درمان این سرطان ها دشوارتر است.

آزمایشات تصویربرداری برای تشخیص سرطان مثانه

در آزمایشات تصویربرداری از اشعه ایکس، میدان های مغناطیسی، امواج صوتی یا مواد رادیواکتیو برای تهیه عکس از قسمت داخلی بدن شما استفاده می شود. اگر مبتلا به سرطان مثانه هستید، ممکن است پزشک برخی از این آزمایشات را برای تعیین اینکه آیا سرطان به بافت ها و اندام های نزدیک مثانه، به غدد لنفاوی اطراف یا قسمت های دوردست بدن گسترش یافته است، تجویز کند. اگر یک آزمایش تصویربرداری بزرگ شدن غدد لنفاوی یا سایر علائم احتمالی گسترش سرطان را نشان دهد، ممکن است به نوعی نمونه برداری برای تأیید یافته ها نیاز باشد.

تزریق داخل وریدی (IVP)

تزریق داخل وریدی (IVP) که به آن urogram داخل وریدی (IVU) نیز گفته می شود، انجام اسکن اشعه ایکس از کل سیستم ادراری است که پس از تزریق رنگ مخصوص در ورید گرفته می شود. این رنگ توسط کلیه ها از جریان خون خارج شده و سپس به حالب و مثانه منتقل می شود. اشعه ایکس در حالی که این اتفاق می افتد انجام می شود. رنگ، این اندام ها را در اشعه ایکس مشخص می کند و به نشان دادن تومورهای دستگاه ادراری کمک می کند.

اگر حساسیت دارید یا تا به حال به رنگ های اشعه ایکس واکنش نشان داده اید یا هر نوع مشکل کلیوی دارید، باید به پزشک خود بگویید. در این صورت، ممکن است پزشک شما آزمایش دیگری را برای آزمایش انتخاب کند.

پیلوگرام رتروگراد

برای این آزمایش، یک کاتتر (لوله نازک) از طریق مجرای ادرار قرار داده شده و به داخل مثانه یا حالب قرار می گیرد. سپس یک ماده رنگی از طریق کاتتر تزریق می شود تا دیواره مثانه، حالب ها و کلیه ها در اشعه ایکس راحت تر دیده شود. این آزمایش به دفعات IVP مورد استفاده قرار نمی گیرد، اما ممکن است (به همراه سونوگرافی کلیه) برای یافتن تومور در دستگاه ادراری در افرادی که نمی توانند IVP داشته باشند، انجام شود.

اسکن توموگرافی رایانه ای

در سی تی اسکن اشعه ایکس برای تهیه تصاویر مقطعی دقیق از بدن شما استفاده می شود. سی تی اسکن کلیه، حالب ها و مثانه را اوروگرام CT می نامند. این می تواند اطلاعات دقیق در مورد اندازه، شکل و موقعیت هر تومور در دستگاه ادرار، از جمله مثانه را ارائه دهد. همچنین می تواند به بزرگ شدن غدد لنفاوی که ممکن است دارای سرطان باشند و سایر اندام های شکم (شکم) و لگن کمک کند.

بیوپسی سوزنی با هدایت سی تی: از سی تی اسکن می توان برای هدایت سوزن بیوپسی به تومور مشکوک نیز استفاده کرد. این کار برای تومورهای بیوپسی در مثانه انجام نمی شود، اما می توان از آن برای نمونه برداری از مناطقی که سرطان گسترش یافته استفاده کرد. برای این منظور، شما در حالی که پزشک یک سوزن بیوپسی را از طریق پوست شما و تومور پیش می برد، روی میز سی تی اسکن دراز می کشید.

اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

مانند سی تی اسکن، اسکن ام آر آی نیز تصاویر مفصلی از بافت های نرم بدن را نشان می دهد، اما در اسکن MRI به جای اشعه ایکس از امواج رادیویی و آهن ربا های قوی استفاده می شود. تصاویر MRI برای نشان دادن سرطانی که در خارج از مثانه به بافت های مجاور یا غدد لنفاوی گسترش یافته است بسیار مفید است. از MRI ​​مخصوص کلیه ها، حالب ها و مثانه که به اوروگرام MRI معروف است می توان به جای IVP برای بررسی قسمت فوقانی دستگاه ادراری استفاده کرد.

عکسبرداری از سینه

ممکن است عکس برداری از قفسه سینه انجام شود تا مشخص شود آیا سرطان مثانه به ریه ها گسترش یافته است یا خیر. اگر سی تی اسکن از قفسه سینه انجام شده باشد، این آزمایش لازم نیست.

اسکن استخوان

اسکن استخوان می تواند به جستجوی سرطانی کمک کند که به استخوان ها سرایت کرده است. این آزمایش معمولاً انجام نمی شود مگر اینکه علائمی مانند درد استخوان داشته باشید، یا آزمایش خون نشان دهد که سرطان به استخوان های شما سرایت کرده است.

برای این آزمایش، مقدار کمی ماده رادیواکتیو سطح پایین تزریق می کنید که در مناطقی از استخوان آسیب دیده در سراسر بدن شما قرار می گیرد. یک دوربین خاص رادیواکتیویته را تشخیص می دهد و تصویری از اسکلت شما ایجاد می کند. اسکن استخوان ممکن است سرطان در استخوان را نشان دهد، اما مطمئناً ممکن است به سایر آزمایشات تصویربرداری مانند اشعه ایکس ساده، اسکن ام آر آی یا حتی نمونه برداری از استخوان نیاز باشد.

نمونه برداری برای بررسی شیوع سرطان

اگر آزمایشات تصویربرداری نشان دهد که سرطان در خارج از مثانه گسترش یافته است، برای اطمینان باید نمونه برداری انجام شود. در برخی موارد، نمونه برداری از مناطق مشکوک در حین جراحی برای برداشتن سرطان مثانه انجام می شود. روش دیگر برای تهیه نمونه بیوپسی استفاده از یک سوزن توخالی نازک و بلند برای برداشتن تکه کوچکی از بافت از ناحیه غیرطبیعی است. این به عنوان بیوپسی سوزنی شناخته می شود و با استفاده از آن پزشک می تواند بدون جراحی نمونه برداری کند. گاهی اوقات از سی تی اسکن یا سونوگرافی برای راهنمایی سوزن بیوپسی به ناحیه تغییر یافته استفاده می شود.

سونوگرافی برای تشخیص سرطان مثانه

سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از اندام های داخلی استفاده می کند. این می تواند در تعیین اندازه سرطان مثانه و اینکه آیا از مثانه به اندام ها یا بافت های مجاور گسترش یافته است، مفید باشد. همچنین می توان از آن برای مشاهده کلیه ها استفاده کرد. این آزمایش معمولاً یک آزمایش آسان است و از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی کند.

نمونه برداری از سوزن با هدایت سونوگرافی: از سونوگرافی می توان برای هدایت سوزن بیوپسی به منطقه مشکوک به سرطان در شکم یا لگن نیز استفاده کرد.

جمع بندی

اگر فردی کوچکترین علائم سرطان مشکوکی را مشاهده کرد، واجب است که سریعا به پزشک متخصص مربوطه مراجعه کند. پزشک پس از انجام آزمایشاتی که در بالا به آن اشاره شد، اطلاعات به خصوصی را ببدست می آورد. این اطلاعات نظیر میزان گسترش سرطان، مرحله سرطان، اندازه سرطان و.... می باشد. شما می توانید به انستیتو کانسر پردیس شیراز مراجعه نموده و از رهنمودهای پزشکان حاذق این مرکز بهره مند شده و در صورت تشخیص آنها، برای پیگیری روش درمانی اقدام نمایید.

تاریخ مطلب : 9 دی 1399 R 10:11

به این مطلب امتیاز دهید :



نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید .

لطفا نام و نام خانوادگی خود را وارد کنید (مثلا : رضا دهقان)
لطفا پست الکترونیک خود را وارد کنید پست ااکترونیک وارد شده معتبر نیست
فیلد نظر شما اجباری است .



طراحی و توسعه توسط افران