راههای درمان سرطان خون را بشناسید

در سال های اخیر، پیشرفت زیادی در درمان سرطان خون، به ویژه سرطان خون حاد لنفوسیتی حاصل شده است. درمان اصلی مورد استفاده، شیمی درمانی است. برخی از افراد شیمی درمانی با دوز بالا با پیوند سلول های بنیادی انجام می دهند. توجه داشته باشید که انواع سرطان خون، درمان متفاوتی دارند، بنابراین این اطلاعات عمومی است. با مشاهده علائم سرطان خون ابتدا باید با پزشک خود جهت تشخیص صحیح مشورت کنید. پزشک شما می تواند در این زمینه اطلاعات بیشتری به شما ارائه دهد. اگر ممکن است باردار شوید، باید در حین درمان از پیشگیری از بارداری موثر استفاده کنید، زیرا داروهای مورد استفاده می توانند به جنین آسیب برسانند.

درمان سرطان خون برای هر بیمار به طور اختصاصی، بر اساس سن بیمار، نشانه ها و نوع سرطان خون برنامه ریزی می شود.

افراد مبتلا به لوسمی لنفوسیتی مزمن ممکن است برای سال های طولانی نیازی به درمان نداشته باشند. آنها ممکن است فقط به معاینات منظم و آزمایش خون نیاز داشته باشند. افراد مبتلا به سرطان خون مزمن میلوئیدی معمولاً با داروی ایماتینیب (Glivec) درمان می شوند. داروی جدیدتر، dasatinib، هم اکنون برای برخی از بیماران مبتلا به سرطان خون میلوئیدی مزمن در دسترس است. افراد مبتلا به یک نوع سرطان خون حاد میلوئیدی ممکن است با نوعی ویتامین A به نام اسید رتینوئیک تمام ترانس و شیمی درمانی تحت درمان قرار گیرند. همچنین، درمان سرطان خون در کودکان ممکن است با بزرگسالان متفاوت باشد. در ادامه خواهید خواند:

شیمی درمانی برای درمان سرطان خون

شیمی درمانی استفاده از داروهای ضد سرطان است که هدف آن، از بین بردن تمام سلول های سرطانی در حالی است که کمترین آسیب ممکن به سلول های طبیعی وارد شود. این داروها با جلوگیری از رشد و تولید مثل سلول های سرطانی کار می کنند. داروهای شیمی درمانی معمولاً به صورت وریدی مصرف می شوند، یعنی به صورت وریدی تزریق می شوند. برای جلوگیری از تزریق مکرر، معمولاً از کاتتر طولانی مدت در ورید استفاده می شود. سپس ، می توان داروها را به سرم متصل به کاتتر اضافه کرد.

برخی از داروهای شیمی درمانی به صورت قرص است و یا به صورت تزریق در زیر پوست انجام می شود. سرطان خون لنفوسیتی مزمن معمولاً به این روش درمان می شود. برای برخی از افراد، شیمی درمانی برای سرطان خون حاد به معنای گذراندن چندین هفته در بیمارستان است. دیگران ممکن است بتوانند در خانه بمانند اما برای معاینه و معالجه های بیشتر به ویزیت منظم بیمارستان نیاز دارند. از سه مرحله مختلف شیمی درمانی برای درمان سرطان خون حاد استفاده می شود - درمان القایی، درمان تلفیقی و درمان نگهدارنده.

درمان القایی

درمان با درمان القایی آغاز می شود که معمولاً چهار تا شش هفته طول می کشد. این یک مرحله از درمان شدید با هدف از بین بردن هرچه بیشتر گلبول های سفید غیر طبیعی است. هدف این است که بهبودی حاصل شود. هنگامی که به شما گفته می شود، در خون و مغز استخوان هیچ نشانه ای از سرطان خون وجود ندارد، در حال بهبودی هستید.

پس از بهبودی، افراد مبتلا به لوسمی لنفوسیتی حاد درمان اضافی دارند. از آنجا که ممکن است مجموعه میکروسکوپی سلول های لوسمیک به مایع نخاع گسترش یافته باشد، داروهای شیمی درمانی به طور مستقیم به مایع اطراف ستون فقرات شما تزریق می شوند. همچنین ممکن است رادیوتراپی انجام دهید. در کودکان، اغلب از پرتودرمانی استفاده نمی شود، زیرا ممکن است رشد و نمو را تحت تأثیر قرار دهد.

درمان تلفیقی

پس از بهبودی، می توان از شیمی درمانی بیشتری برای جلوگیری از بازگشت سرطان استفاده کرد (که به آن عود می گویند). هدف از این مرحله دوم درمان از بین بردن سلول های سرطانی است که ممکن است از اولین درمان زنده مانده باشند. تعدادی از داروهای شیمی درمانی مختلف معمولاً استفاده می شود. این در صورتی است که ممکن است سلول های سرطان خون به هر دارویی مقاوم باشند.

درمان نگهدارنده

درمان نگهدارنده آخرین مرحله از درمان لوسمی لنفوسیتی حاد در کودکان است که در مدت زمان طولانی تری (دو تا سه سال) داده می شود، اما هدف آن یکی است: از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده. در اغلب لوسمی های حاد میلوئیدی، نقش و مدت زمان شیمی درمانی نگهدارنده همچنان در حال مطالعه است و در بسیاری از افراد در حال حاضر استفاده نمی شود. به طور کلی، این مرحله از درمان به اندازه دو مرحله اول شدید نیست. همچنین، ممکن است گاهی اوقات با پیوند سلول های بنیادی بعد از شیمی درمانی دوز بالا جایگزین شود.

عوارض جانبی شیمی درمانی

مهمترین تأثیر شیمی درمانی این است که سلول های لوسمی را از بین می برد. با این حال، ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. سلول های طبیعی بعد از شیمی درمانی بهتر از سلول های لوسمی می توانند خود را تجدید کنند، اما برخی از سلول های طبیعی که به سرعت تکثیر می شوند (مانند سلول های مو و سلول های طبیعی خون) ممکن است تحت تأثیر شیمی درمانی قرار بگیرند.

واکنش ها با داروهای مختلف، با افراد مختلف و از یک دوره درمانی به دوره دیگر متفاوت است. دوزهای متوسط شیمی درمانی، مانند آنهایی که برای درمان سرطان خون مزمن استفاده می شود، معمولاً عوارض جانبی کمی ایجاد می کند. شایع ترین عوارض جانبی تهوع و استفراغ، احساس خستگی، ریزش مو، اسهال، یبوست و دهان درد است. اگر سلول های خونی طبیعی تحت تأثیر قرار بگیرند، ممکن است با مشکل عفونت و خونریزی مواجه شوید. در صورت مشاهده هر یک از این عوارض به پزشک خود اطلاع دهید.

از ایماتینیب (Glivec) به طور فزاینده ای برای درمان سرطان خون میلوئیدی مزمن استفاده می شود. بعضی اوقات برای درمان نوعی سرطان خون حاد لنفوسیتی، به شیمی درمانی اضافه می شود. عوارض جانبی آن شامل احساس خفیف بیماری، اسهال، درد و گرفتگی پا، بثورات و تورم در اطراف چشم است.

اسید رتینوئیک تمام ترانس که برای درمان نوعی سرطان خون حاد میلوئیدی استفاده می شود، ممکن است باعث سردرد، درد استخوان و خشکی پوست شود. به یاد داشته باشید که می توان از عوارض جانبی پیشگیری یا آنها را کنترل کرد. در مورد واکنش های احتمالی و بهترین راه های کنار آمدن با آنها از تیم پزشکی راهنمایی بخواهید.

پیوند سلول های بنیادی یا مغز استخوان برای درمان سرطان خون

این روش درمانی به شما امکان می دهد دوزهای شیمی درمانی بیشتری نسبت به حد معمول داشته باشید و ممکن است شانس بهبودی شما را افزایش دهد. این روش می تواند طاقت فرسا باشد و خطرات قابل توجهی به همراه داشته باشد. در فرم های جدید پیوند (به نام مینی آلوگرافت یا آلوگرافت با شدت کاهش یافته) از دوزهای پایین شیمی درمانی استفاده می شود. آنها سعی می کنند از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان خون استفاده کنند.

برای برخی از بیماران جوان مبتلا به سرطان خون حاد در بهبودی، این روش درمانی احتمال بهبودی را در طولانی مدت بسیار افزایش می دهد. از پیوند سلول های بنیادی به ندرت به عنوان اولین درمان برای کودکان مبتلا به لوسمی لنفوسیتی حاد استفاده می شود، زیرا شیمی درمانی معمولاً بسیار خوب عمل می کند. سلول های بنیادی در مغز استخوان (بافت نرم داخل استخوان ها) رشد می کنند. آنها سلولهای نابالغی هستند که از آنها سلول های جدید ضروری برای بدن رشد می کنند. دوزهای بالای شیمی درمانی می تواند به سلول های بنیادی آسیب برساند. بنابراین، اگر به شیمی درمانی با دوز بالا احتیاج دارید و پزشک فکر می کند از قدرت کافی برخوردار هستید، این روش درمانی می تواند سلول های بنیادی سالم را پس از شیمی درمانی وارد بدن شما کند.

سلول های بنیادی یا از شما قبل از شیمی درمانی (اهداکننده اتولوگ) یا از اهدا کننده ای که سلول های بنیادی آن با سلول شما (اهدا کننده آلوژنیک) مطابقت دارد، می آیند. شما یا اهدا کننده ممکن است از قبل یک فاکتور رشد تزریق کنید. این مغز استخوان را تحریک می کند تا تعداد زیادی سلول بنیادی برای جمع آوری تولید کند. خون شما (یا اهدا کننده) از طریق سرنگ از ورید (معمولاً در بازو) یا از یک لوله کوچک که از طریق ورید در گردن یا سینه شما عبور می کند، گرفته خواهد شد. خون از دستگاهی عبور می کند که سلول ها را با سرعت بسیار بالایی می چرخاند. از رایانه برای جدا کردن سلول های بنیادی که در کیسه جمع آوری قرار می گیرند، استفاده می شود.

اگر سلول های بنیادی خودتان گرفته شود، سلول های باقیمانده خون به بدن شما بازگردانده می شوند. یک داروی ضد انعقاد خون از لخته شدن خون جلوگیری می کند. ممکن است باعث گزگز شدن انگشتان یا لب های شما شود. اگر این اتفاق افتاد، به پرستار اطلاع دهید. گاهی سلولهای بنیادی از مغز استخوان در استخوان ران یا استخوان سینه گرفته می شوند. این کار در اتاق عمل با بیهوشی عمومی انجام می شود.

سلول های بنیادی پس از شیمی درمانی با دوز بالا در بدن شما قرار می گیرند. مثل انتقال خون است. سلول ها به مغز استخوان راه پیدا می کنند. این در نهایت منجر به تعداد سلول های خونی طبیعی خواهد شد و می تواند مدتی طول بکشد. هنگامی که در بیمارستان بستری هستید، طیف وسیعی از درمان ها را برای کمک به درمان انجام خواهید داد. در مورد پیوندی که انجام می دهید از پزشک یا پرستار خود اطلاعات بخواهید.

عوارض جانبی پیوند سلول های بنیادی

در حالی که منتظر نتیجه درمان هستید، مستعد ابتلا به عفونت خواهید بود. ممکن است کبودی و خونریزی راحت تری داشته باشید و با کمبود انرژی ضعیف شوید. سایر عوارض جانبی احتمالی شامل عفونت دهان و زخم، حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا خونریزی از مثانه است. اگر هر یک از این علائم را دارید، به پرستار و پزشک خود اطلاع دهید تا جهت درمان اقدام نمایند.

برخی از افرادی که سلول های بنیادی آلوژنیک دریافت می کنند، به بیماری پیوند در برابر میزبان (GVHD) مبتلا می شوند، جایی که سلول های اهدا کننده به اندام ها و بافت های فرد حمله می کنند. به طور کلی، این اتفاق منجر به علائم خفیف می شود، اما گاهی اوقات GVHD می تواند یک بیماری جدی باشد. اگر قصد پیوند آلوژنیک را دارید با پزشک خود درمورد خطرات صحبت کنید.

ایمونوتراپی با اینترفرون برای درمان سرطان خون

اینترفرون پروتئینی است که به طور معمول توسط بدن ساخته می شود و دارای اثرات ضد سرطانی است. قبلاً برای درمان لوسمی میلوئیدی مزمن مورد استفاده قرار می گرفت، اما اکنون این مورد کمتر مشاهده شده می شود. با تزریق روزانه زیر پوست، اینترفرون خواهید داشت. شما ممکن است یاد بگیرید چگونه آمپول را به خودتان تزریق کنید یا ممکن است توسط شخصی که با شما زندگی می کند یا توسط یک پرستار مراجعه کننده انجام شود.

عوارض جانبی درمان اینترفرون

اینترفرون می تواند علائم شبیه آنفولانزا (تب ، لرز و تعریق) یک تا دو ساعت پس از تزریق ایجاد کند. برخی از افراد قبل از خواب آمپول می زنند، بنابراین این علائم در زندگی روزمره تداخل چندانی ندارند. از دیگر عوارض جانبی می توان به خستگی، از دست دادن اشتها و درد عضلانی اشاره کرد. اینترفرون می تواند مانند شیمی درمانی بر روی شمارش خون نیز تأثیر بگذارد و شما به آزمایش های منظم خون نیاز خواهید داشت.

پیش آگهی سرطان خون

پیش آگهی برای افراد مبتلا به انواع سرطان خون، با درک بهتر بیماری و درمان های جدید در حال بهبود است. اکثر کودکان و بسیاری از بزرگسالان مبتلا به سرطان خون حاد می توانند انتظار داشته باشند که با درمان های مدرن بهبود یابند. حتی افرادی که درمان نمی شوند معمولاً در طول دوره بهبودی خود، زندگی عادی دارند.

برای اکثر افراد، سرطان خون مزمن قابل کنترل است و از زندگی عادی برای مدت طولانی لذت می برند. درمان سرطان خون میلوئیدی مزمن در بیشتر افراد بهبود طولانی مدت ایجاد می کند و درمان های جدید، بسیاری از افراد را درمان می کند. بیماران مبتلا به لوسمی لنفوسیتی مزمن در مراحل اولیه ممکن است هرگز به درمان نیاز نداشته باشند.

بسیاری از افراد می خواهند در مورد خطر بازگشت یا عود سرطان خون خود بدانند. این موضوع در مورد همه افراد متفاوت است، بنابراین، معمولاً نمی توان جواب های مشخصی داد. عواملی مانند نوع سرطان خون، علائم و سن شما در پیش آگهی تأثیر می گذارد. بنابراین بهتر است درمورد وضعیت خود با پزشک مشورت کنید.

ریکاوری و پیگیری مراقبت

پزشکان ممکن است بخواهند هر 3 ماه یک بار تا یک سال پس از درمان، هر 6 ماه یک بار بین سال های دوم و پنجم درمان و هر سال یک بار پس از آن برای معاینه مراجعه کنید. آنها شما را معاینه می کنند و در مورد علائمی که داشته اید سوال می پرسند و به سوالات شما پاسخ می دهند. در صورت لزوم، آزمایش ها یا اسکن های دیگری را نیز تجویز می کند.

جمع بندی

همانطور که ملاحظه فرمودید، راههای درمان سرطان بسته به نوع آن متفاوت است. همچنین، ممن است برای درمان سرطان خون در کودکان از روش های متفاوتی در مقایسه با بزرگسالان استفاده نمایند. آنچه مسلم است، تجربه یک سری عوارض جانبی پس از هر نوع درمان است. بنابراین، لازم است قبل از شروع درمان، در مورد روش های درمانی و عوارض جانبی احتمالی آنها با پزشکتان مشورت نمایید. شما می توانید با مراجعه به انستیتو کانسر پردیس شیراز، از امکانات پیشرفته این مرکز درمان سرطان بهره مند شده و در راستای درمان سرطان خون اقدامات لازم را پیگیری نمایید.

تاریخ مطلب : 24 آبان 1399 R 14:29

به این مطلب امتیاز دهید :



نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید .

لطفا نام و نام خانوادگی خود را وارد کنید (مثلا : رضا دهقان)
لطفا پست الکترونیک خود را وارد کنید پست ااکترونیک وارد شده معتبر نیست
فیلد نظر شما اجباری است .

حسین اشکیان

از اینکه اطلاعات بیماری که دکتر فرصت وحوصله گفتن آنرا به بیمار ندارد و چگونگی تشخیص و درمان آنرا برای بیمار روشن میکنید متشکرم

حسین اشکیان

از اینکه اطلاعات بیماری که دکتر فرصت وحوصله گفتن آنرا به بیمار ندارد و چگونگی تشخیص و درمان آنرا برای بیمار روشن میکنید متشکرم

حمزه کشاورز

فقط بنده دلیل اینکه برای تعیین نمره گلیسون، باید ارقام دو نمونه را با هم جمع کنیم، متوجه نشدم.

رضا خدادادی

بسیار گویو و عالی من در اخرین آزمایش در آمریکا دارای سرطان در مرحله اولیه با استفاده از ام آر ای وسپس بیوپسی و گیلیسون ۶ هستم آیا دارویی دارد که کسترش پیدا نکند

روح اله ابطحی

Ok

محمد علی چهکندی

بسیار عالی بود وقابل استفاده. با تشکر فراوان

علی شرفی

سلام مطلب مفیدی بود ممنون

علیرضا مجرب

بسیار عالی بود ممنون

مارکو

سوزش شدید دارم موقع ادرار الان اومدم سونوگرافی دکترش گفت یه نقطه روی پروستاتت دیدم پیگیر باش الانم ر... یدم به خودم فکر کنم سرطان‌ باشه ۴۵ سالمه

mortaza goudarzi

عاِلی. عالی.عالی.علمی.جامع.کامل.بروز.

مرده شوره طب نوین دوببرند که همش یا عوارض بیشتر میکنه با اصلا درمان نمیتونه بکنه

مرده شوره طب نوین دوببرند که همش یا عوارض بیشتر میکنه با اصلا درمان نمیتونه بکنه

کمال

آیاامکان تبدیل بزرگی خوش خیم پروستات سرطان وجود دارد.؟

حسبن خداترس

بسیار عالی وآموزشی

علی محمد بهرآفی

بسیار عالی و مفید بود . و ایکاش اورولوژیست های محترم حوصله این همه بررسی را داشته باشند .




طراحی و توسعه توسط افران