شیمی درمانی چگونه انجام میشود و هر آنچه باید بدانیم؛ شیمی درمانی به عنوان یکی از راه های درمان سرطان شناخته می شود. اصطلاح شیمی درمانی اشاره به داروهایی دارد که روی سلول های سرطانی تـأثیر می گذارند و از رشد یا تقسیم آن ها جلوگیری می نمایند. در این روش درمانی سلول های سرطانی از بین می روند یا رشد آن ها متوقف می شود. اگر پزشکتان برای درمان شما شیمی درمانی را تجویز کرده است، دانستن دلایل انجام شیمی درمانی، عوارض شیمی درمانی، دریافت داروهای شیمی درمانی و ... می تواند به شما را در راستای درمان و تصمیم گیری آگاهانه کمک کند. در این مطلب، بر آنیم تا به سؤالاتی که ممکن است برای شما در این زمینه پیش آید پاسخ دهیم. پس با ما باشید تا با نگاه دقیق تر و بازتر در مورد اینکه شیمی درمانی چگونه است، روند درمان خود را راحت تر و با نگرانی کمتر پیگیری نمایید.
شیمی درمانی یک شیوه رایج در معالجه سرطان می باشد که سلول های سرطانی را با استفاده از داروها و مواد شیمیایی از بین می برند.
کلینیک پردیس شیراز (انستیتو کانسر پردیس) بزرگترین مرکز پزشکی تشخیص و درمان سرطان در جنوب کشور است که در زمینه های مختلف پیشگیری و درمان سرطان، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و ... خدمت رسانی می کند. همچنین این مرکز به عنوان یکی از بهترین مراکز تصویر برداری شیراز، خدمات متنوعی از جمله سی تی اسکن کنسر، سونوگرافی، رادیولوژی، ماموگرافی و سنجش تراکم استخوان را ارائه میدهد. جهت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق شماره 07191003888 و یا صفحه تماس با ما، با مجموعه درمانی پردیس در ارتباط باشید.
شیمی درمانی روشی است که برای درمان سرطان استفادهی گستردهای دارد. اصطلاح شیمی درمانی اشاره به داروهایی دارد که روی سلولهای سرطانی تاثیر گذاشته و جلوی رشد یا تقسیم آنها را میگیرند. این امر با کشتن سلولهای در حال تقسیم انجام میشود. اثرگذاری این روش تا حدودی به سطح و میزان پیشرفت سرطان بستگی دارد. به عنوان بخشی از فرآیندهای طبیعی بدن، سلولها به صورت مداوم از راه تقسیم شدن، جایگزین میشوند. زمانی که سرطان ایجاد میشود، سلولها به صورت کنترلنشدنی و با سرعت غیرطبیعی تکثیر میشوند.
سلولهای بیشتر و بیشتری تولید میشود و این سلولها فضای بسیار زیادی را که در حقیقت در اختیار سلولهای سالم و مفید بوده است اشغال میکنند. داروهای شیمی درمانی در توانایی تقسیم شدن سلول سرطانی مداخله میکنند. در این راستا ممکن است فقط از یک دارو یا ترکیبی از چند دارو استفاده شود. این داروها ممکن است به صورت مستقیم وارد جریان خون بشوند و به سلولهای سرطانی سرتاسر بدن حمله کنند؛ یا به صورت اختصاصی فقط قسمتهای سرطانی را هدف قرار دهند.
شیمی درمانی یک دارو درمانی است که از مواد شیمیایی قوی برای از بین بردن رشد سریع سلول ها در بدن استفاده می شود. شیمی درمانی اغلب در درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا سلول های سرطانی خیلی سریع تر از اکثر سلول های بدن رشد می کنند و تکثیر می شوند. داروهای شیمی درمانی بسیاری در دسترس هستند که به تنهایی یا ترکیبی برای معالجه طیف گسترده ای از سرطان مورد استفاده قرار می گیرند. اگر چه این درمان روشی موثر برای بسیاری از انواع سرطان است اما این روش درمانی نیز خطر و عوارض جانبی به همراه دارد. برخی از عوارض شیمی درمانی خفیف و قابل درمان هستند، در حالیکه برخی دیگر می توانند عوارض جدی ایجاد کنند.
این درمان برای از بین بردن سلول های سرطانی در مبتلایان به سرطان استفاده می شود. دلایل مختلفی وجود دارد که می توان از شیمی درمانی برای درمان مبتلایان به سرطان استفاده کرد:
برای درمان سرطان بدون درمان های دیگر: شیمی درمانی می تواند به عنوان اصلی ترین یا تنها درمان سرطان استفاده شود.
پس از روش های درمانی دیگر سلول های سرطانی را از بین می برد: شیمی درمانی را می توان بعد از درمان های دیگر مانند جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی که ممکن است در بدن باقی مانده باشند، استفاده کرد.
شما را برای سایر درمان ها آماده می کند: از شیمی درمانی می توان برای کوچک کردن تومور استفاده کرد و همچنین شیمی درمانی می تواند در کنار سایر درمان ها از جمله جراحی، پرتو درمانی برای کمک به بهبود سرطان مورد استفاده قرار بگیرد.
برای از بین بردن علائم و نشانه ها: شیمی درمانی به از بین بردن علائم و نشانه های سلول های سرطانی کمک بسزایی می کند.
شیمی درمانی و درمان سرطان روده
شیمی درمانی و درمان سرطان سینه
شیمی درمانی و درمان سرطان پروستات
برخی از داروهای شیمی درمانی برای معالجه سایر بیماری ها کاربرد دارد از جمله:
بیماری های مغز استخوان: بیماری هایی که بر مغز استخوان و سلول های خونی تاثیر می گذارند ممکن است با پیوند استخوان درمان شوند که به پیوند سلول های بنیادی نیز معروف هستند. شیمی درمانی اغلب برای پیوند مغز استخوان مورد استفاده قرار می گیرد.
اختلالات سیستم ایمنی: دوزهای پایین داروهای شیمی درمانی می تواند به کنترل سیستم ایمنی بیش فعال در برخی بیماری ها مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید( روماتیسم مفصلی) کمک کند.
مانند بسیاری از داروها که علاوه بر درمان اثرات جانبی نیز دارند، داروهای شیمی درمانی هم دارای تاثیرات و عوارض جانبی روی بدن هستند. البته اثرات جانبی برای هر فرد متفاوت می باشد که به نوع سرطان، داروها، مقدار دوز و ... بستگی دارد. بسیاری از این عوارض جانبی قابل پیشگیری یا درمان هستند. بیشتر عوارض جانبی بعد از پایان درمان فروکش می کند.
داروهای این روش درمانی می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند که ماه ها و سال ها پس از درمان قابل مشاهده نیستند. عوارض جانبی دیر هنگام بسته به داروی شیمی درمانی متفاوت است اما می تواند شامل موارد زیر باشد:
شما و پزشک سرطان ( آنکولوژیست) تصمیم می گیرید چه دارو یا ترکیبی از داروها را دریافت کنید. پزشک شما دوز، نحوه مصرف داروها، چند بار و چه مدت استفاده از داروها را برایتان مشخص می کند. همه این تصمیمات به عوامل مختلفی بستگی دارد. به نوع سرطان، در کدام قسمت قرار دارد و چقدر بزرگ شده و چه قسمت هایی از بدن را درگیر کرده است. گاهی اوقات ممکن است بیمار برای بهبودی فقط از شیمی درمانی استفاده کند. بیشتر مواقع شیمی درمانی با جراحی یا پرتو درمانی یا هر دو مورد استفاده قرار می گیرد. عواملی که تیم مراقبت سرطانی برای توصیه گزینه های درمانی در نظر می گیرند عبارتند از:
در سایت nhs درباره کاربرد شیمی درمانی به شرح زیر آمده است:
Chemotherapy may be used if cancer has spread or there's a risk it will.
It can be used to:
- try to cure the cancer completely (curative chemotherapy)
- make other treatments more effective – for example, it can be combined with radiotherapy (chemoradiation) or used before surgery (neo-adjuvant chemotherapy)
- reduce the risk of the cancer coming back after radiotherapy or surgery (adjuvant chemotherapy)
- relieve symptoms if a cure is not possible (palliative chemotherapy)
ترجمه:
اگر سرطان گسترش یافته باشد یا خطری وجود داشته باشد، ممکن است از شیمی درمانی استفاده شود.
می توان از آن برای موارد زیر استفاده کرد:
- به کارگیری جهت درمان کامل سرطان (شیمی درمانی درمانی)
- سایر درمانها را مؤثرتر میکند – برای مثال، میتوان آن را با رادیوتراپی (شیمیدرمانی) ترکیب کرد یا قبل از جراحی (شیمیدرمانی نئوادجوانت) استفاده کرد.
- کاهش خطر عود سرطان پس از رادیوتراپی یا جراحی (شیمی درمانی کمکی)
- تسکین علائم در صورت عدم امکان درمان (شیمی درمانی تسکینی)
این درمان معمولا در فواصل منظم انجام می شود. یک چرخه ممکن است یک یا چند دارو، در یک یا چند روز یا چند روز تا چند هفته بدون درمان باشد. این عمل به سلول های طبیعی زمان می دهد تا خود را در برابر عوارض دارویی مقاوم کنند. بعضی اوقات ممکن است دوز روزانه معینی برای بیمار تعیین شود و به دنبال آن یگ دوره استراحت برای فرد در نظر گرفته شود. بعضی از داروها وقتی به طور مداوم در تعداد دفعات مشخصی در طول روز مصرف شوند، بهتر عمل می کنند. هر دارو طبق برنامه خاصی مورد استفاده قرار می گیرد که بیشترین تاثیر و کمترین عوارض جانبی را در پی داشته باشد. اگر بیش از یک دارو برای درمان شما تجویز شود، پزشک مربوطه برنامه درمانی کامل و جامعی را برای شما در نظر می گیرد و جای نگرانی برای تداخل دارویی و مشکلات احتمالی وجود ندارد. قبل از شروع به درمان سرطان تعداد چرخه های درمان بسته به نوع سرطان و سیستم بدنی فرد بیمار بررسی و مشخص می شود.
داروهای شیمی درمانی به صورت خوراکی، موضعی روی پوست و تزریقی صورت می گیرد. با توجه به نوع سرطان و وضعیت بیمار ممکن است داروی خود را به صورت تزریقی که در رگ یا قسمت های دیگر بدن وارد می شود دریافت کند یا به صورت کپسول، قرص و شربت مصرف شود. اگر وضعیت بیمار به گونه ای باشد که نباید مادام تحت نظر باشد می تواند داروها را در منزل دریافت کند اما به این منظور نیست که تحت نظر پزشک خود نباشد. بیمار به طور منظم باید در بیمارستان حضور داشته باشد تا وضعیت سلامتیش مورد بررسی قرار بگیرد.
همان طور که در قسمت بالا توضیح دادیم یکی از راه های دریافت دارو تزریق می باشد که خود تزریق روش های متفاوتی را در بر می گیرد:
تزریق عضلانی: عضلات ران و باسن شایع ترین مناطق برای ارائه شیمی درمانی عضلانی هستند. در این نوع تزریق، به دلیل وارد شدن دارو در عضلات نسبت به رگ از ماندگاری بیشتری برخوردار می باشد.
تزریق زیر پوست (زیر جلدی): پوست شکم، ران و بازو از متداول ترین مناطق برای انجام تزریق در درمان شیمی درمانی می باشند. در بعضی موارد شما خودتان توسط گروه متخصص آموزش می بینید و تزریق را در منزل خودتان انجام می دهید.
تزریق وریدی: این روش به این معنا است که داروها مستقیما به شریان های نزدیک به سرطان تزریق می شوند. در این تزریق بیشتر داروها به تومور سرطانی می رسد و کمتر به بقیه قسمت های بدن سرایت می کند. برای این مورد تیم پزشکی لوله ای را تحت بی حسی موضعی درون شریان قرار می دهند.
تزریق به داخل کانال نخاعی (اینتراکتاکال): برای بسیاری از سرطان ها به تزریق داروهای شیمی درمانی به مایع اطراف ستون فقرات نیازی نیست اما در درمان انواع سرطان خون، لنفوم و همچنین برخی از تومور مغزی کاربرد دارد.
تزریق داخل حفره صفاقی: بین صفاق جداری و احشایی را حفره صفاقی می نامند. این حفره شامل آب، الکترولیت ها و آنتی بادی ها می باشد که حرکت آزادنه ارگانی شکمی را فراهم می کند. شیمی درمانی از طریق لوله (سوند) به طور مستقیم وارد حفره صفاقی می شود.
تزریق داخل شریانی: داروی شیمی درمانی را به شریان تغذیه کننده تومور وارد می کنند. در این روش به این علت که دارو به طور مستقیم وارد تومور می شود، دیگر نواحی بدن کمتر در معرض عوارض جانبی قرار می گیرند.
همان طور که می دانید استفاده از مواد خوراکی سالم همیشه از جایگاه و اهمیت بالایی در سلامتی بدن برخوردار بوده است. شما با تغذیه مفید می توانید به درمان و بهبودی بیماری خود کمک بسزایی کنید. به طور خلاصه در صورت عدم وجود مشکلات خاص، صرفا توصیه می شود رژیم غذایی متنوعی را همراه با وعده های غذایی مکرر و سبک دنبال کنید. نکاتی که باید رعایت کنید، شامل موارد زیر می باشد:
برای نتایج بهتر، بیمار باید طی یک دورۀ معین به صورت منظم داروهای شیمی درمانی را مصرف کند. مدتزمان این دوره توسط آنکولوژیست یا متخصص سرطان تعیین میشود.
یک برنامۀ خاص طراحی میشود که تعیین میکند جلسات شیمی درمانی چه زمانی باید انجام شده و چه مدت طول بکشند.
بسته به نوع و میزان پیشرفت بیماری، دورهی درمان ممکن است از یک دوز در یک روز شروع شده و تا چند هفته هم ادامه پیدا کند.
بیمارانی که به بیش از یک جلسه شیمی درمانی نیاز دارند، باید یک دورهی استراحت را پشت سر گذاشته تا بدنشان فرصت بهبود داشته باشد.
ممکن است یک جلسهی درمان انجام شده و یک هفته استراحت داده شود، سپس جلسهی بعدی درمان و به دنبال آن سه هفته استراحت باشد و این روند ادامه پیدا کند. این برنامه ممکن است چندین بار تکرار شود.
در طی جلسات درمان ممکن است یک مشاور یا روانشناس حضور داشته باشد که به بیمار کمک کنند با مشکلات ذهنی و عاطفی شیمی درمانی بهتر کنار بیاید.
تعداد جلسات شیمی درمانی بر اساس پیشرفت و تعداد تومورها تعیین میشود. مدت زمان تزریق شیمی درمانی بین 30 دقیقه تا یک ساعت متغیر است. پس از اتمام مراحل، میتوانید کلینیک را ترک کنید زیرا این روش به صورت سرپایی انجام میشود و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد.
داروهای شیمی درمانی میتوانند:
برخی پژوهشها نشان داده است اگر به جای گرسنگی دادن به سلول سرطانی جلوی رسیدن خون به آن را بگیریم، ممکن است مقاومت آن را در مقابل درمان بالا برده و احتمال متاستاز را بیشتر کنیم. از طرف دیگر مطالعات بیشتر، دانشمندان را متقاعد کرده است که استفاده از همین روشها ممکن است همچنان اثربخش باشد.
دانشمندان اظهار کردهاند که اگر پروتئینهایی را هدف قرار بدهیم که توسط سرطان گسترش داده شدهاند، میتوانیم خطر مقاومت در برابر درمان یا احتمال متاستاز را کاهش دهیم.
سرطان یکی از بیماری های رایج در سر تا سر دنیا می باشد که با داشتن اطلاعات کافی و تشخیص زود هنگام قابل پیشگیری و درمان است. در طول انجام شیمی درمانی گفت و گو با مشاور و پزشک معالج می تواند تاثیر بسزایی در روحیه و کمک به بهبودی حال شما داشته باشد. کلینیک کانسر پردیس شیراز با کادر مجرب و با دستگاه های مدرن و مجهز، راه را برای شما عزیزان آسان کرده است و در محیطی آرام در کنار شما خواهد بود. در صورتی که پزشک متخصص شما، راه درمان سرطان شما را شیمی درمانی تشخیص داده است، می توانید با کلیک روی تصویر زیر، به راحتی از خدمات نوبت دهی آنلاین شیمی درمانی مرکز پردیس بهره مند شوید.
اگر در جستجوی بهترین دکتر پرتودرمانی در شیراز و بهترین دکتر شیمی درمانی در شیراز هستید ما به شما انستیتو کانسر پردیس را معرفی می کنیم. در این مرکز کلیه خدمات درمانی مرتبط، با بهترین امکانات و تجهیزات توسط تیم پزشکان متخصص و نامی در جنوب کشور انجام می شود.
<p>مجموعه درمانی پردیس شیراز در سال هشتاد وچهار با شعار سلامت نیاز نخست و با هدف ارتقاء سلامت مجموعه درمانی پردیس شهروندان در فضایی به وسعت چهارصد متر مربع و با بخشهای اورژانس، داروخانه و دندان پزشکی در شیراز آغاز بکار نمود.شهروندان در فضایی به وسعت چهارصد متر مربع و با بخشهای اورژانس، داروخانه و دندان پزشکی در شیراز آغاز بکار نمود.</p>
بسیار بسیار بسیار کار دشوار و طاقتفرسایی هستش. مقاله خیلی خوبی در این سایت تهیه شده بود و از شما ممنونم. اتفاقا توی مقالهنامههای دیگهای هم راجع به این موضوع خوندم و این باعث شد که متوجه بشم که سایتهای ایرانی هم در نوشتن مقاله معتبر وو خوب هستن.
3 ماه پیش